Blog
Zeka Soruları – Çılgın Robotlar
- 2 Haziran 2020
- Yayınlayan: Mrt Steam
- Kategori: Zeka Soruları
Bir depoda, A, B ve C robotları takım halinde çalışmaktadır. Bu robotlar depoda aynı yöne aynı anda hareket etmektedirler. Verilen yönleri takip eden robotlar depodaki cisimleri toplamaktadır.
Örneğin, verilen yönler K, K, G, G, D şeklinde olduğunda A robotu bir külah, B robotu yüzük ve C robotu da külah almaktadır.
Soru
A, B ve C robotlarının sırasıyla küre, yüzük ve külah alabilmesi için hangi yönlerin takip edilmesi gerekmektedir?
A) K, D, D, D
B) K, D, D, G, D
C) K, K, G, D, K
D) K, D, D, G, B
Sorunun çözümü
Doğru yanıt B seçeneğidir.
Açıklaması
Eğer takıma verilen liste K, D, D, D olursa A robotu yüzük, B robotu külah ve C robotu yüzük almış olacak. Küre alınmamış olacağı için yanlış cevaptır.
Eğer takıma K, D, D, G, D listesi verilirse A robotu küre, B robotu yüzük ve C robotu külah almış olur. Doğru cevap budur.
Eğer takıma K, K, G, D, K listesi verilirse A robotu küre, B robotu külah ve C robotu da küre almış olur. Yüzük alınmayacağı için yanlış cevaptır.
Eğer takıma K, D, D, G, B listesi verilirse A robotu külah, B robotu yüzük ve C robotu külah almış olur. Küre alınmadığı için bu şık da yanlıştır.
Sorudaki Enformatik Kavramı
Robotların veya bilgisayarların aynı anda çalışmaları paralel çalışma olarak adlandırılır. Paralel çalışacak robot veya bilgisayar sayısı az olduğunda her birine farklı yönergeler verilip çalışmaları sağlanabilir. Ancak binlerce veya milyonlarca birlikte çalışan bilgisayar olduğunda her birine ayrı yönerge vermek kullanışlı olmamaktadır. Geniş gruplara aynı yönergeleri vermek durumundayız. Örneğin Tiahne-2 süper bilgisayarı karmaşık bir problemi çözmek için 3 milyon işlemi aynı anda yapmaktadır.
Bu soruda robotlar aynı ortamda çalışmaktadırlar ve verilen yönergelerin dikkatlice hazırlanması gerekmektedir. Çünkü robotların birbirine çarpması veya birbirlerini engelleme ihtimalleri bulunmaktadır. Böyle bir durumda paralel yönergeler hazırlamak zor bir uygulamadır ve bilgisayar bilimlerinde kesişen programlama olarak adlandırılmaktadır.
Anahtar kelimeler: Algoritma, paralel programlama, kesişen programlama