Blog
STEAM Nedir?
Steam kelimesinin açılımı:
S: Science (bilim),
T: Technology (teknoloji),
E: Engineering (mühendislik),
A: Art (sanat),
M: Math (Matematik)
Yukarıda açılımını verdiğimiz STEAM kelimesini, bir hareket olarak daha detaylıca incelemeye var mısınız?
STEAM hareketi ilk olarak Rhode Island Tasarım Okulu’nda uygulanan bir öğenme tekniğidir. Daha sonra pek çok okul ve kuruluş tarafından benimsenmiştir. STEAM hareketi, özünde aşağıdaki hedefleri gerçekleştirmek için oluşturulmuştur.
- Araştırarak öğrenmeyi sanat ve tasarım merkezli hale dönüştürmek.
- Sanat ve tasarımın eğitime entegrasyonuna teşvik etmek.
- İşverenleri yaratıcılık ve yenilikçiliği arttırmak için tasarımcı ve sanatçı işe alma konusunda etkilemek
STEM ve STEAM Arasındaki Fark
STEAM, STEM hareketinden yola çıkarak oluşturulmuş bir kavramdır. Yani STEM, STEAM hareketinin yapı taşıdır diyebiliriz. Bir başka deyişle STEAM; çocukların STEM hareketiyle öğrendiklerini eğiticinin de yönlendirmesiyle sanat uygulamaları ve tasarım ögeleriyle birleştirilmesidir. Bunun sonucunda çocuklar merak edecek, sorgulayacak, eleştirecek ve yenilikçi bakış açısıyla bakmayı öğreneceklerdir.
Tarihte STEAM
19. yüzyıl fotoğrafçısı Charles Nègre, sanat ve bilimin nasıl bir araya geldiğinin klasik bir örneğidir. Fotoğrafçılık özünde hem sanatsal hem de bilimseldir. Nègre, fotoğrafçılık arkasındaki kimya, optik fiziği, matematik ve kamera tasarımıyla ilgili mühendislik hakkında bilgi edinmek ve deney yapmaktan zevk alıyordu.
Ve STEAM Kavramını mükemmel bir şekilde özetledi.
“Bilimi bittiği yerde sanat başlar.”
STEAM Neden Önemli?
STEAM, çocukların eleştirel düşünme yeteneklerini geliştirmektedir. Sanat, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiğin kesişimini tanımasına yardımı olmaktadır ve bu bağlamda STEM hareketini güçlendirmektedir.
Çocukların yenilikçi ve yaratıcı olmasına katkı sağlar. Problemi analiz etme ve çözme becerisi kazandırır. Disiplinler arası yolculuk yaparak keşfederek öğrenmesine katkıda bulunur.
Doğal olarak STEM ve sanat kelimesi birbirini tamamlar. Bu nedenle STEAM ilkelerini eğitime uygulamak sınıfta daha uyumlu bir ortam yaratmak için idealdir.