Blog
Robotik Kodlamanın Çocuk Eğitimindeki Önemi
- 25 Şubat 2020
- Yayınlayan: Mrt Steam
- Kategori: Blog
“Kodlamayı öğrenmek tüm yabancı dillerden daha önemli.”
-Tim Cook (Apple CEO’su)
21. yy’ın dijitalleşen yeni dünya kavrayışı ile birlikte bireylerden beklenen temel niteliklerde değişmiştir. Problem tabanlı düşünme, analiz-sentez yeteneği , yaratıcı olma ,öz-bilinç, işbirliğine yatkınlık bu temel niteliklerden sadece bir kaçıdır. Söz konusu niteliklerin kazanılmasındaki temel dil ise robotik kodlamadır. Geleceğin dili olarak gösterilen robotik kodlama sağladığı kazanımlarla çocukları geleceğin inşasında söz sahibi yapmaktadır. Bugün çocukların neredeyse içinde doğdukları teknolojik dünyayı anlama, yorumlama, yön verme gücü için robotik kodlama eğitimleri önemlidir. Sosyolojik temelde yapılan “az gelişmiş ülke” ya da “gelişmiş ülke” ayrımları özünde “teknolojiyi üreten” ya da “teknolojiyi tüketen” toplumlar ayrımıdır. Teknolojiyi üreten bir nesil için robotik bilimin eğitimlerine genç yaşlarda başlanmalıdır. düşünmenin ve üretmenin heyecanını yaşayan çocukların uzamsal algı becerisi, neden-sonuç ilişkisi kurabilme yetisi, psiko-motor davranışlarının gelişimi, problem çözme becerisi, eleştirel düşünme- sorgulama,kendini ifade edebilme becerisi vb. kazanımlar çocuklar için bir gelecek sunuyor.
Dünyadaki gelişmelere bakıldığında İngiltere 2014 yılından beri robotik kodlama derslerini 5-16 yaş grubunda zorunlu hale getirirken Amerika’da her 10 okuldan birinde robotik kodlama dersi verilmektedir. Eğitimde öncü kabul edilen Finlandiya da ise kodlama dersleri 1. sınıftan itibaren verilmektedir. Türkiye de ise MEB robotik kodlama derslerini müfredata koyma çalışmaları yapmaktadır. “Marketsandmarkets” göre kodlamaya harcanan bütçe dünya genelinde 2.76 milyar dolar yaklaşık 10 milyar TL. Çok Değil 2022 Yılında Bu Bütçenin 4. 75 milyar dolar (17.2 milyar TL) olması bekleniyor.
Türkiye’de özellikle ilköğretim ve ortaöğretim dönemindeki çocuklara yönelik robotik kodlama eğitimleri hızla yaygınlaşıyor. çocuklara yaşayarak öğrenme anlayışı içinde verilmeye çalışılan robotik kodlama eğitimleri ile çocuklar doğalarında var olan merak ve öğrenme arzusunu bilim, teknoloji, mühendislik,sanat ve matematik bilimlerinin birlikteliği (STEAM) içinde gerçekleştirme gücü elde ediyor. Gündelik yaşamın problemlerinden büyük bilimsel -teknolojik olaylara kadar yaratıcı ve rasyonel düşünmenin yöntemi ile tanışıyor.
Çocuklar yapılan her robot modelinde algoritmik(sıralı) düşünmeyi öğrenirken aynı zamanda çevresindeki ,doğadaki canlı-cansız varlıkları tanımakta kendi bakış açısını ve değer sistemini de inşa etmektedir. Bu yönüyle robotik kodlama eğitimleri bilişsel gelişim yanında çocukların ahlaki ve sosyal gelişimlerini de desteklemektedir.
Nimet KILIÇ
Mrt Steam Eğitim Kordinatörü