Blog
Okul Öncesinde Robotik Kodlama Nedir?
- 6 Mart 2020
- Yayınlayan: Mrt Steam
- Kategori: Blog
Okul Öncesinde Robotik Kodlama Eğitimi
Her yerde görür olduk, robotik kodlama, yapay zeka, 21. yy becerileri vs terimler…
Kimimizin aklında bir şeyler belirse de doksanlar kuşağında olan bizlere genel anlamda yabancı kalıyor bunlar. Hatta çocuklar bizden daha da iyi biliyor diyebiliriz. Robotik kodlama aslında bilgisayarla iletişim kurma aracıdır. Onun dilinden anlamamızı sağlayan bir araçtır diyebiliriz. Günümüzde teknoloji bir hayli ilerleme katederken bizim de boş durmamız doğru olmaz değil mi? Artık makinelerle anlaşmayı öğrenmek lazım. Hem de küçük yaşta…
Çocukların belirli merak dönemleri vardır. Soru sormaktan annesini/babasını ve çevresindekileri bunalttığı dönemler hani… Aslında bunlar altın vakitlerdir. Çünkü çoğu şey sorarak öğrenilir ve merak duygusu öğrenmeyi olumlu yönde tetikleyen bir durumdur. Biz eğer öğretmenler ve ebeveynler olarak çocukların bu altın vakitlerinde yatırım yapabilirsek geleceğe daha bilinçli bireyler yetiştirebiliriz.
Okul öncesinde robotik kodlama öğrenmeye başlamak için en uygun yaş “3” yaştır. Çocuklar iki yaşına kadar dil gelişimlerinin büyük bir bölümünü tamamlarlar. Bin kelime kadar kelime dağarcıkları oluşmuştur. Üç ve üçten fazla kelimeyi bir araya getirerek cümle kurabilmeye başlarlar. Tam anlamıyla söyledikleri anlaşılmasa da kendi dertlerini anlatabilirler. Psikomotor gelişimlerinde de belirli bir noktaya gelmiş vaziyettedirler. Yap-boz gibi etkinlikleri yapmaya, hafıza oyunlarının kendi yaşlarına göre olanlarıyla oynamaya müsaittirler. Verilen görevleri yerine getirebileceklerinden dolayı küçük aşamalarla robotik kodlamaya başlanabilir. “Ağaç yaşken eğilir.” cümlesi bizim kültürümüzde çok kullanılır. Küçükten kodlama temelli yetişir ise çocuklarımız, ileride gelişen teknolojiye daha kolay uyum sağlayacaklardır.
Algoritmik düşünmek insan hayatını büyük ölçüde etkiliyor. Günümüzde insanlar neyi nasıl yapacağını bilmemekten yakınıyor. Robotik kodlama ile çocukların bilgi işlemsel düşünme becerileri gelişiyor ve yapacakları ürünleri kendi kafalarında bir kurgu ile tasarlıyorlar. Bu da planlama ve özyönetim becerilerini pekiştiriyor.
Okul öncesi diye hitap ettiğimiz çocuklar genel anlamda 3-6 yaş aralığındaki çocuklardır. Bu dönemdeki çocuklar, renkleri, şekilleri, yönleri, meslekleri, mevsimleri vs. öğrenmektedirler. Okul öncesinde Robotik kodlama ile bu öğrenecekleri bir arada buluşunca çocuklar eğlenerek öğreniyor. Aynı zamanda bir şeylere emek vermeyi, emeğinin karşılığını almayı, grup olabilmeyi ve sorumluluk almayı da öğreniyor. Bu durum ise çocukların sosyal gelişimlerine katkı sağlıyor.
Dünya gerçekten bir değişimin içinde. Ya biz o gemiye bineceğiz yada geride kalmaya mahkum olacağız. Hep bir gelişim ve değişim içinde olmak umudu ile bir sonraki yazıda bilinçlenmek üzere hoş kalın, hoşçakalın…
Hacer Sezik
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni